Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Fakültemizde “İslam Düşüncesi Felsefesi Hakkında” Adlı Söyleşi Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “İslam Düşüncesi Felsefesi Hakkında” konulu söyleşi 11 Mart 2022 tarihinde İlahiyat Fakültesi Av. Abdülhalik Muhammed Oğuz Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sunumlarını Fakültemiz Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Coşar’ın yaptığı söyleşide, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk-İslam Felsefesi Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Malatya İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Coşar’ın sunuş konuşmasıyla başlayan programda Prof. Dr. Mahmut Kaya ve Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu felsefenin gereği ve ülkemizde felsefe çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mahmut Kaya, bilginin en önemli hazine olduğunu dile getirdiği konuşmalarında, İlme'-yakin, ayn'el-yakin ve hakk'al yakin şeklinde sınıflanan bilginin en ileri derecesininse hakk'al-yakin türündeki bilgi olduğunu vurguladı. Felsefenin bu bilgi türüne ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

Felsefe, hakikatin elde edilmesinde bir araç olup tüm hayatımız boyunca felsefi bir yöntemle düşünmeliyiz diyerek konuşmalarına devam eden Prof. Dr. Kaya, zamanı iyi kullanma noktasında da bilinçli olmayı gençlere tavsiye etti.

Prof. Dr. Kaya’nın ardından söz alan Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, İslam Felsefesinin genel yapısı hakkında bilgiler vererek, sahih din anlayışı açısından ve varlığın künhüne vakıf olmada eleştirel düşünmenin ehemmiyetinden bahsetti.

Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin katıldığı program, soru-cevap bölümüyle sona erdi.