Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

III. Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri Sahiplerini Buldu

Üniversitemiz Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Muhammed İhsan Oğuz İlahiyat Araştırma Ödülleri” yarışmasında yüksek lisans ve doktora tezleriyle başarılı olan akademisyenlere ödülleri törenle verildi.

Üniversitemiz Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda düzenlenen ödül törenine, Vali Avni Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Saim Kılavuz, Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Muhammed İhsan Oğuz Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Abdülhalik Muhammed Oğuz, kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ödül töreni, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Tilavetin ardından Muhammed İhsan Oğuz hakkında sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşması gerçekleştiren, Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Aykaç konuşmalarında, Merkezin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Muhammed İhsan Oğuz’un ilmin önemine her fırsatta vurgu yaptığını belirtti.

Muhammed İhsan Oğuz Vakfı adına konuşmalarını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Oğuz, yarışmanın üçüncüsünün gerçekleştirilmesinden dolayı şükür ettiklerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı; “İlmi çalışmaların desteklenmesi Muhammet İhsan Oğuz Efendi’nin bir vasiyetidir. Gerek ailesine gerekse onu sevenlerine bu vasiyeti bırakmıştır. Bu noktada destek olan tüm yakınlarıma, aile üyelerime ve bütün hocalarıma teşekkür ediyorum.

Yarışmanın, İlahiyat alanında yapılan ilmi çalışmalarla ilgilenen Türkiye’deki hocalarla bir arada olma fırsatı doğurduğunu belirten Oğuz, “Bu noktada yarışma vesilesiyse kıymetli hocalarımızdan çok büyük bilgiler ve destekler alıyoruz. Bunun yanında yarışmamıza ilgi göstererek kendi çalışmalarını bizlere ileten bütün tez sahiplerine ve danışmanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Törende konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Saim Kılavuz, “Henüz daha 10 yaşında olmasına rağmen Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin diğer Fakültelere örnek olacak bir imkâna sahip olması, bu imkânın Vakıf tarafından öncelikle sağlanmış olması, her türlü takdirin üzerindedir. Hizmetlerinden ötürü Muhammed İhsan Oğuz Vakfı ve mütevelli heyetine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında ödül alan öğrencileri tebrik eden Kılavuz, “Bu ödül sizleri yeni ürünler vermeye, yeni çıkarımlarda bulunmaya teşvik etmeli ve harekete geçirmeli. İnşallah bu basamakları birer birer çıkacaksınız. Buna olan inancımız tamdır.  Bu işin henüz başlangıcında böyle bir ödüle layık görülmenizden ötürü sizleri ve danışman hocalarınızı takdir ve tebrik ediyorum” dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Karaman konuşmalarında, “İslami araştırmalarımızın bir amacı vardır. Bu amaç İslam’ın içindedir. Bir insan ben Müslümanım dediğinde bunun en güzel şekilde anlam bulması için iki şart vardır. Bunlardan biri Müslümanca yaşamak diğeri de en güzel usul ve üslupla insanlığı, hakikati ve hidayeti anlatmaktır. Bu toplantıların bu kutsal vazifeye bir adım teşkile etmesini Allah’tan niyaz ediyorum” diye konuştu.

Akademik çalışmaları desteklediklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal konuşmalarında, "İlahiyat Fakültemiz henüz 10 yaşında, Üniversitemiz de 16 yaşında. Genç üniversite, genç İlahiyat Fakültesi ama çok şükür bugün itibarıyla bu ödül münasebetiyle Türkiye'de muhitinde kök salan, kabul gören bir araştırma ödüllerini tertip etmenin başarısını yaşamakta ve yoğun bir ilgi alaka görmesine de burada hep birlikte şahitlik ediyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında Rektörümüz, “Üniversite hiç şüphesiz bilgi üreten, bu bilgiyi paydaşlarıyla daha ileriye götürme çabası içerisinde olan eğitim kuruluşlarıdır. Biz de Kastamonu Üniversitesi olarak bu konuda elimizden gelen gayreti gösterme cehdinin içerisindeyiz, gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında teşekkürlerini sunan Rektörümüz, “Bu ödül geleneğinin başlamasına vesile olan başta vakıf yetkililerimiz olmak üzere, İlahiyat Fakültesi hocalarımıza, Üniversitemizin diğer yetkililerine tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum. Bugün 3’üncüsünü verecek olduğumuz ödüle hak kazanan genç araştırmacılarımıza ve hocalarına başarılar diliyorum” diye konuştu

Belediye Başkanı R. Galip Vidinlioğlu da Üniversitemiz ve İlahiyat Fakültesi'nin kısa zamanda önemli yol aldığını belirterek konuşmalarında, “Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Burada ödül alan genç arkadaşlarımızı özellikle tebrik ediyorum. Özellikle İlahiyat Fakültesi’ne çok büyük katkıları olan Oğuz Ailesine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili Metin Çelik de Kastamonu Üniversitesi'nin her geçen gün geliştiğini belirterek, "Sadece öğrenci sayısı anlamında değil bu, ilmi çalışmalar anlamında da her geçen gün üzerine koya koya ilerliyor. Şu anda ödülünü vermekte olacağımız çalışma ve araştırmalar da bunlardan bir tanesi" şeklinde konuştu.

Törende son olarak konuşan Kastamonu Valisi Avni Çakır, "Kastamonu'muz sadece kadim tarihi, özgün kültürü, coğrafyası, doğal güzellikleriyle değil, bağrında yetiştirdiği samimi, fedakar, ilim ve gönül ehli insanlarla da bilinmektedir. Bugün bu şehrin her köşesinde manevi bir hava hissediyorsak, insanın manevi huzuru için kendisini insanlığa vakfetmiş, yaratılanı Yaradan'dan ötürü seven insanlar sayesindedir. Kur'an, sünnet ve tasavvuf alanında yaptığı ilmi çalışmalarla birçok eser ortaya koyan ilimizin mana önderlerinden merhum Muhammed İhsan Oğuz da işte bu ilim ve gönül ehli insanlardan birisidir. Adının yaşatıldığı Muhammed İhsan Oğuz Uygulama ve Araştırma Merkezi merhumun eserlerinin akademik camia ve İslam âleminin istifadesine sunması açısından önemli bir görevi ifa etmektedir" dedi.

Konuşmaların ardından sırasıyla yüksek lisans ve doktora tezleriyle başarılı olan akademisyenlere ödülleri takdim edildi.

Programın devamında, yarışmanın bilim kurulu üyelerine plaketleri, İlahiyat Fakültesi öğrencileri arasında düzenlenen “İlahiyat Öğrencisi İslam Dünyası Hakkında Ne Düşünür?” konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerimize ödülleri ve 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi’ne yüksek puanla giren 10 öğrencimize başarı belgeleri takdim edildi.