Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

FAKÜLTE DERGİMİZ

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, yılda bir kez Eylül ayında yayımlananhakemli akademik bir dergidir. Dergi 2017 yılında yayına başlamıştır. 2017-2019 yılları arasında hem basılı hem elektronik olarak (ISSN 2602-2427) 2020 yılından itibaren ise sadece elektronik ortamda yayımlanmaktadır (e-ISSN: 2717-901X).

Kastamonu İlahiyat Fakültesi Dergisi ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayımlayarak İlahiyat ve Sosyal Bilimler alanına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Dergide yayınlanacak makaleler, öncelikle kendi alanlarına uygun araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmış özgün, akademik çalışmalar olmalıdır. Ayrıca bilimsel alana katkı niteliğindeki çeviriler, kitap ve sempozyum tanıtımı, eleştiri ve değerlendirmeleri de kabul edilir. Çeviri eserlerin yayınlanması için eseri yayınlayan kurumdan izin belgesinin ibrazı mecburidir.

Dergiye gönderilen yazılar başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler yayınlanmamış ve bu durum açıkça belirtilmiş olması şartıyla kabul edilir. Yazılar yayıncı kuruluştan izin alınmadan kısmen veya tamamen bir başka yerde yayınlanamaz. Yazıların yayınlanıp yayınlanmamasından yayın kurulu sorumludur.

Derginin yayın dili Türkçedir. Bununla birlikte her sayıda toplam makale sayısının üçte bir oranını geçmeyecek şekilde İngilizce, Arapça yazılmış yazılara da yer verilebilir. Diğer dillerdeki yazıların yayımına Yayın Kurulu karar verir.



Dergiye gönderilen makaleler çift taraflı kör hakemlik uygulamasına tabi tutulur. Ayrıca intihale mahal vermemek adına tüm gönderiler intihal tespitinde kullanılan özel bir program (Turnitin, Ithenticate) aracılığıyla intihal taramasından geçirilmektedir. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi atıf ve kaynakça yazımında İSNAD atıf sistemini kullanmaktadır. Dergimize göndereceğiniz makaleleri İsnad Atıf Sistemine göre düzenleyiniz. Atıf sistemine ulaşmak için 

 https://www.isnadsistemi.org/section/isnad2/  tıklayınız.  





Amaç ve Kapsam

Kastamonu İlahiyat Fakültesi Dergisi ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip çalışmaları yayınlayarak ilahiyat ve sosyal bilimler alanında bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Kastamonu İlahiyat Fakültesi Dergisi, ilahiyat ve sosyal bilimler alanlarında özgün makalelerle birlikte derleme makale, yayım değerlendirmesi ve bilimsel toplantı tanıtımları yayımlanmaktadır. Alt alanlar aşağıdaki gibidir:

İlahiyat
Temel İslam Bilimleri: Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı.
Felsefe ve Din Bilimleri: İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Felsefe Tarihi, Mantık, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi.
İslam Tarihi ve Sanatları: İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı ve Dini Musiki.

Sosyal Bilimler
Edebiyat, Tarih, Sosyoloji, Psikoloji, Eğitim ve Felsefe.


Dergide telif, çeviri (yazarından ve yayıncı kuruluştan izin alınmak koşuluyla), sadeleştirme, edisyon kritik, kitap-sempozyum değerlendirmeleri vb. çalışmalar yayımlanır. Derginin yayın dili Türkçedir. Diğer dillerdeki yazıların yayımına Yayın Kurulu karar verir. 

Dergi Kurulları

Dergi Kurullarına buradan ulaşabilirsiniz.

İstatistikler

İstatistiklere buradan ulaşabilirsiniz.

Yazım Kuralları

Dergimize gönderilen yazılarda dikkat edilmesi gereken yazım kurallarına ulaşmak için buraya tıklayınız. 

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. COPE İş Akış Diyagramları (Türkçe)

Hakemli dergide bir makalenin yayımlanması uyumlu ve saygı duyulan bilgi ağının gelişmesinde gerekli bir temel yapı taşıdır. Bu, yazarların ve onları destekleyen enstitülerinin çalışmalarının kalitesinin doğrudan yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel metotları destekler ve şekillendirir. Bu yüzden beklenen etik davranışların standartlarında anlaşmaya varmak yayımlama ile ilgili tüm taraflar, yazar, dergi editörü, hakem ve yayımcı kuruluşlar için önemlidir:

1. Yazarlık
• Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır.
• İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.
• Aynı araştırmanın birden fazla dergide yayımlanmasına teşebbüs edilmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır.

Bilim araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler şunlardır:

a) İntihal: Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmak,
b) Sahtecilik: Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, sunulan veya yayınlanan eseri gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek,
c) Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
ç) Tekrar yayım: Bir araştırmanın aynı sonuçlarını içeren birden fazla eseri doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
d) Dilimleme: Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde, uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak doçentlik sınavı değerlendirmelerinde ve akademik terfilerde ayrı eserler olarak sunmak,
e) Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek, aktif katkısı olan kişileri yazarlar arasına dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini yayım sırasında veya sonraki baskılarda eserden çıkarmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek,
f) Diğer etik ihlali türleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak, bilimsel araştırma için sağlanan veya ayrılan kaynakları, mekânları, imkânları ve cihazları amaç dışı kullanmak, tamamen dayanaksız, yersiz ve kasıtlı etik ihlali suçlamasında bulunmak (YÖK Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 8).

2. Yazarın Sorumlulukları
• Tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır.
• Makaledeki tüm verilerin gerçek ve özgün olduğu beyanı gerekir.
• Tüm yazarlar geri çekmeyi ve hataların düzeltilmesini sağlamak zorundadır.

3. Hakemliklerin Sorumlulukları
• Değerlendirmeler tarafsız olmalıdır.
• Hakemler araştırmayla, yazarlarla ve/veya araştırma fon sağlayıcılar ile çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
• Hakemler ilgili yayımlanmış ancak atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidirler.
• Kontrol edilmiş makaleler gizli tutulmalıdır.
.
4. Editöryal Sorumluluklar
• Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
• Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
• Sadece alana katkı sağlayacak makaleler kabul edilmelidir.
• Hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
• Hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Kastamonu İlahiyat Fakültesi Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini benimsemektedir. Bu kapsamda dergiye gönderilen çalışmalarda yazarlardan aşağıdaki hususlara uymaları istenmektedir:
1) Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalenin ilk sayfasında belirtilmeli ve etik onay belgesi makaleyle birlikte Dergipark sistemine yüklenmek suretiyle belgelendirilmelidir.
2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin kaynakça kısmından sonra; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.

İntihal
Bu dergi, incelenmeye sunulan çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol eder: Ön kontrolden geçirilen makaleler, özel yazılımlar (iThenticate ve Turnitin)  kullanılarak intihal için taranır. İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde makaleyi değerlendirme ya da üretim sürecinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir makalenin kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olabilir.

Gizlilik
Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmayacak olup, üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Değerlendirme için hakemlere gönderilen çalışmalar gizli belge olarak tutulmaktadır. Çalışmalar başkalarına gösterilmemekte ve içerikleri tartışılmamaktadır.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir. Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

ERRATUM
Yazarlar tarafından iletilen düzeltme talepleri Yayın Kurulu tarafından incelenmekte ve düzeltmeler Yayın Kurulu kararına istinaden uygulanmaktadır. Yayınlanan metinde düzeltme yapılması durumunda, düzeltmeyi takip eden sayıda Erratum metni yayınlanarak okurlar bilgilendirilmektedir. Düzeltilen makale dergi web sayfasında, derginin tarandığında dizinlerde de güncellenmektedir.

Makale değerlendirme sürecinde kabul edilen araştırma ve yayın etiği standartlarına aykırılığı tespit edilen eserlerin yayın talebi reddedilir. Eserin yayınlanmasından sonra söz konusu aykırılığın tespit edilmesi halinde eser yayından kaldırılır.

Okuyucu Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiğinde ya da editoryal içerik ile ilgili herhangi bir şikayeti (intihal, yinelenen makaleler vb.) olduğu zaman ilafdergi@kastamonu.edu.tr adresine mail atarak şikayette bulunabilir. Şikayetler gelişim yönünde fırsat sağlayacağından şikayetleri memnuniyetle karşılar, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş yapılır. 

Ücret Politikası

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi makalelerin gönderim, değerlendirme ve yayınlanma olmak üzere hiçbir aşamasında ücret talep etmez. Yazarlar dergiye gönderdikleri çalışmalar için makale işlem ücreti ödemezler.

Dizinler

Dizinlere buradan ulaşabilirsiniz.

Arşiv

Arşive buradan erişebilirsiniz.

İletişim

Editör

Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Gülmez
cgulmez@kastamonu.edu.tr
0366 2802718

Teknik İletişim

Doç. Dr. Ahmet Özdemir
aozdemir@kastamonu.edu.tr
0366 2802715

Dizinleme Bilgileri

İdealonline Veri Tabanı (Kabul / Accepted: 20/01/2023 - Cilt:6, Sayı: 1)

ASOS İndeks (Kabul / Accepted: 2017 - Cilt:1, Sayı: 1)

BASE (Base Bielefeld Academic Search (Kabul / Accepted: 2017)

İSAM: İlahiyat Makaleleri Veri Tabani / ISAM Articles on Theology Database (Kabul / Accepted: 2017 - Cilt:1, Sayı: 1)

Arşiv Politikası

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisinde e-ISSN: 2717-901X), yayınlanan makaleler LOCKSS dijital olarak arşivlenir. Ayrıca yayımlanan makaleler, yazarı tarafından çalıştığı üniversitenin kurumsal arşivinde, konulu arşivlerde veya diğer her türlü arşivde ambargo süresi olmaksızın erişime açılabilir. Böylece bu yayına herkes ücretsiz olarak hemen ulaşabilir.

Dergimizin arşiv politikasını şu şekilde açıklanmaktadır:
1. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi yazarlara, bir makalenin kendi kendine arşivleme (yazarın kişisel web sitesi) ve/veya yayınlandıktan sonra kurumsal bir havuzda arşivleme için bir makalenin (yayıncı pdf) nihai yayınlanmış sürümünün kullanılmasına izin verir.
2. Yazarlar, makalelerini halka açık ve/veya ticari konu tabanlı arşivlerde kendi kendilerine arşivleyebilirler. Ambargo süresi yoktur ancak yayınlanan kaynak belirtilmeli ve dergi ana sayfasına veya makalelerin DOI'sine bir bağlantı ayarlanmalıdır.
3. Yazarlar makalenin çıktısını PDF belgesi olarak indirebilirler. Yazarlar makalenin kopyalarını meslektaşlarına herhangi bir ambargo olmaksızın gönderebilir.
4. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, makalelerin tüm sürümlerine izin verir (Gönderilen sürüm, kabul edilmiş versiyon, yayınlanmış versiyon) ambargo olmaksızın yazarın tercih ettiği bir kurumsal veya başka bir arşivde saklanacaktır.
5. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, kalıcı arşivler oluşturulmasına izin vermek için LOCKSS sistemi kullanmaktadır. Stanford Üniversite Kütüphanelerine dayanan LOCKSS Programı, kütüphanelere ve yayıncılara kalıcı ve yetkili sayısal içeriğe erişimi sağlamak için ödüllü, düşük maliyetli, açık kaynak dijital koruma araçları sunar. LOCKSS Programı, “çok sayıda kopyanın güvenliğini sağlama” ilkesi üzerine kurulmuş, kütüphanenin liderliğindeki bir dijital koruma sistemidir. LOCKSS Programı, açık kaynaklı uç uca dijital koruma yazılımı kullanarak kütüphaneleri geliştirir ve destekler.

Dergide Yayımlanan Versiyon
Yayım Türü: Açık Erişim
Ambargo: Ambargo süresi yoktur.
Açık Erişim Lisansı: CC BY-NC 4.0
Telif Hakkı Sahibi: Yazarlar (Yazarlar telif hakkını korur)
Arşiv Yeri: Kurumsal Arşiv, Dergi Web Sitesi, Kurumsal Site, Yazarın Kişisel Web Sitesi, Halka Açık ve/veya Ticari Konu Tabanlı Arşivler.
Politika Koşulları: Atıf ve alıntı standartlarına uyularak dergiye atıf yapılmalıdır.

Kabul Edilen Versiyon
Ambargo: Yok
Arşiv Yeri: Kurumsal Arşiv, Dergi Web Sitesi, Kurumsal Site, Yazarın Kişisel Web Sitesi, Halka Açık ve/veya Ticari Konu Tabanlı Arşivler.

Gönderilen Versiyon
Ambargo: Yok
Arşiv Yeri: Kurumsal Arşiv, Dergi Web Sitesi, Kurumsal Site, Yazarın Kişisel Web Sitesi, Halka Açık ve/veya Ticari Konu Tabanlı Arşivler.

Telif Hakkı Bildirimi ve Açık Erişim Politikası

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Şubat 2023’ten itibaren makalelerinin yazarlarından telif haklarını bize devretmelerini istemeyecektir. Yazarlar (veya işverenleri) makaledeki telif haklarını elinde tutar. Yazarlardan tek istenilen CC BY-NC lisansı kapsamında yayını kabul etmesidir. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi tarafından yayınlanan tüm makaleler (araştırmayı kimin finanse ettiğine bakılmaksızın) açık erişim olarak yayınlanır ve CC BY-NC açık erişim lisansı şartlarına uygun olarak yeniden kullanımına izin verilir.

Yazarlar, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır. CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir. Yazarlar dergimizin online sistemine çalışmalarını yüklerken aşağıda belirtilen Telif Hakkı Sözleşmesi'ni okurlar ve ıslak imzalı bir kopyasını da dergi sistemine yüklerler.

• Sunulan makalenin, yazar(lar)ın özgün çalışması olduğunu ve intihal yapmadıklarını,
• Tüm yazarların bu çalışmaya bireysel olarak katılmış olduklarını ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu aldıklarını,
• Tüm yazarların sunulan makalenin son halini gördüklerini ve onayladıklarını,
• Makalenin başka bir yerde yayınlanmadığını veya yayınlanmak için sunulmadığını,
• Makalede bulunan metnin, şekillerin ve dokümanların diğer şahıslara ait olan telif haklarını ihlal etmediğini kabul ve taahhüt ederler.
• Yazarlar, bu Dergiye, makaleyi yayınlaması ve kendisini orijinal yayıncı olarak tanımlaması için yetki verir.
• Yazarlar, orijinal yazarları ve alıntı ayrıntıları tanımlandığı sürece, herhangi bir üçüncü kişiye makaleyi özgürce kullanma hakkı verir.
• Bu lisanstaki hiçbir şey, bir yazarın çalışmalarının bütünlüğünü ve sahipliğini koruma hakkını bozmaz veya kısıtlamaz.
• Makale ilgili tüm ticari haklar, yazarlara aittir.

Lisans Kapsamı
Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisinin Açık Erişim Lisansı: CC BY-NC
Lisans: CC BY-NC
Gömülü Lisanslar: Evet. Dergi makalelerine lisanslama bilgisini yerleştirir.
Telif Hakkı: Yazarlar, telif ve tam yayın haklarına kısıtlama olmaksızın sahiptir.
Açık Erişime Başlama Tarihi: 2017

Açık Erişim Politikası

Açık Erişim, yayınların çevrimiçi olarak herkese ücretsiz olarak ve yeniden kullanımla ilgili birkaç kısıtlamayla erişilebilir olmasıdır. Araştırmanın sınırsız bir şekilde yayılması özellikle yazarlar, okuyucular ve fon sağlayanlar için önemlidir. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi dergisinde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı altında açık erişim olarak yayımlanır. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, açık erişimin etkili bir şekilde çalışması için lisanslama yoluyla kullanıcı haklarının ve telif hakkı sahipliğinin açık olması gerektiğine inanmaktadır. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Budapeşte Açık Erişim Deklarasyonu’nu imzalamıştır.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi tüm makaleleri Creative Commons Attribution Non-Commercial (CC BY-NC 4.0) kapsamında yayınlar. Bu lisans makaleleri, yazarın ve herhangi bir ticari olmayan kuruluşun, CC-BY-NC lisansına uygun olmak kaydıyla, ticari olmayan kullanımlar için yeniden kullanmalarına izin verir. Ancak ticari kullanıcılar veya ticari kullanım için Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nden izin alınmalıdır. Makalelerde CC BY-NC lisansı belirtilir. Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan tüm makalenin tam metinlerine https://dergipark.org.tr/tr/pub/kuifd adresinden herkes anında açık erişim görüntüleme yoluyla erişilebilir.

CC BY-NC 4.0 lisansı kapsamında özgürce şunlar yapılabilir:
Paylaş: Eseri her ortam veya formatta kopyalayabilir ve yeniden dağıtabilirsiniz.
Uyarla: Karıştır, aktar ve mevcut eserin üzerine inşa et.
Yalnız şu şartlara uyulmalıdır:
Atıf: Uygun referans vermeli, lisansa bağlantı sağlamalı ve değişiklik yapıldıysa bilgi vermelisiniz. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat bu, lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez.
Gayri Ticari: Bu materyali ticari amaçlarla kullanamazsınız.
Ek sınırlamalar yoktur: Lisansın sağladığı izinlerin kullanımını kanunen kısıtlayacak yasal koşullar ya da teknolojik önlemler uygulayamazsınız.

Hakem Rehberi

Hakemlerin Sorumlulukları

Değerlendirme Sürecine Katkı
• Dergimizde Yayın Kurulu değerlendirmesinden geçen araştırmalar (Araştırma makaleleri, çeviriler) çift taraflı kör hakemlik esası kapsamında alanında uzman hakemlerin incelemesine tabi tutulmaktadır.
• Hakem, sistem üzerinden atandığı ve görevi kabul ettiği andan itibaren değerlendirme sürecinde “Hakem Değerlendirme Kriterleri”ni dikkate almakta yükümlüdür.
• Makale ile ilgili diğer makale, eser, kaynak, atıf, kural ve benzeri eksiklerin tamamlanmasını işaret eder.
• Hakemler, yazarlar tarafından alıntılanmayan ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır.
• Herhangi bir nedenle makaleyi incelemeyeceği durumunda derhal editörü bilgilendirmelidir.
• Hakem, kendisine ait herhangi bir çalışmanın metne katkı sağlayacağını düşünüyorsa, ancak ve ancak çift taraflı kör değerlendirme sürecine zarar vermeyecek bir şekilde yazara teklifte bulunmalıdır.
• Hakemler, gönderilen yazılarla ilgili tüm bilgilerin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında telif hakkı ihlali ve intihalden haberdar olmaları durumunda editöre bildirmelidir.
•Hakemlerin değerlendirmeleri objektif olmalıdır. Hakem süreci sırasında hakemlerin aşağıdaki hususları dikkate alarak değerlendirmelerini yapmaları beklenir.
    1) Makale yeni ve önemli bir bilgi içeriyor mu?
    2) Öz, makalenin içeriğini net ve düzgün bir şekilde tanımlıyor mu?
    3) Yöntem bütünlüklü ve anlaşılır şekilde tanımlanmış mı?
    4) Yapılan yorum ve varılan sonuçlar bulgularla kanıtlanıyor mu?
    5) Alandaki diğer çalışmalara yeterli referans verilmiş mi?
    6) Dil kalitesi yeterli mi?


Gizlilik
• Hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir araştırmada yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmamalıdır.
• Hakemler, inceleme için gönderilen çalışmaların yazarların özel mülkü olduğunu kabul eder. Bu durum inceleme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
• Değerlendirme yapan hakemlerin isimleri açıklanmaz/yayınlanmaz.
• Dergimizde çift taraflı kör hakemlik uygulandığından makale dosyasında yazar/hakem bilgileri yer almaz. Hakem/yazarların Dergipark’a yükledikleri dosyalardan dosya bilgileri editoryal ekip tarafından silinmektedir.


Tarafsızlık
• Hakemler incelediği araştırmaların yayımlanma kararında objektif olmalıdır.
• Makale önerisi ile ilgili yorumlar tarafsız olarak yapılmalı ve yazarların makaleyi geliştirmek için kullanabileceği şekilde öneriler yapılmalıdır.
• Yazarlara yönelik kişisel eleştiriler uygun değildir.


Etik
• Hakemlerin, değerlendirme sürecinin herhangi bir aşamasında çalışmada etik ihlal, intihal, vb. tespit etmesi halinde Editöre iletmesi gerekmektedir.

Çıkar çatışmaları
• Hakemlerin araştırma, yazarlar ve/veya araştırma fon sağlayıcıları ile ilgili herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Yargıları objektif olmalıdır. Hakem değerlendirmesi sürecinde herhangi bir çıkar çatışması ve uzmanlık alanı dışında atama durumu söz konusu olduğunda Editöre durumu arz etmesi ve gerekirse hakemlikten çekilmesi önerilmektedir.


Ücret
• Hakemlere inceleme/değerlendirme işlemleri için herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Yazar Rehberi

  • Makale Yazarlığı
    Araştırma sahibi olarak gösterilen tüm yazarlar önemli oranda araştırmaya katkıda bulunmalıdır. Diğer katkı sahipleri eş-yazar olarak listelenmelidir. Araştırmaya katkıda bulunanlar ‘katkı sahipleri’ şeklinde zikredilmelidir. Ortak çalışmalarda Sorumlu yazar, diğer yazarların rızasını da alarak çalışmayı dergiye göndermelidir. Araştırmaya doğrudan katkı sağlamayanlar yazar olarak gösterilmemelidir.

  • Özgünlük ve Gerçeklik
    Araştırmadaki tüm verilerin gerçek ve özgün olması gerekir. Yazar doğru veriler üzerine kurgulanmış çalışmasının önemine dair objektif bir tartışma sunmalıdır. Kasten yanlış bilgi sunmak kabul edilemez gayr-i ahlaki bir davranıştır.
  • Birden Fazla, Gereksiz veya Eşzamanlı Yayınlama
    Yazar, aynı araştırmasını birden fazla dergide yayımlanmasına, daha önce yayınlanmış bir yazıyı yeniden yayınlamaya teşebbüs etmemeli, bilim araştırma ve yayın etiğine uymalıdır. Bu tür teşebbüsler kabul edilemez gayr-i ahlaki davranışlardır.
  • Kaynakların Belirtilmesi
    Çalışmalarda yararlanılan bütün kaynakların gösterilmesi/atıfta bulunması zorunludur.
  • İfşa ve Çıkar Çatışması
    Bütün yazarlar, çalışmanın sonuçlarını veya yorumunu etkileyebileceği muhtemel malî ve çıkar çatışmalarını açıkça beyan etmelidirler. Çalışma için malî destek alınmışsa kaynakları belirtilmelidir.
  • Yayınlama Ücreti
    Dergimizde yayımlanan tüm araştırmalar için yazarlardan herhangi bir ücret alınmaz.
  • Yayınlanmış Çalışmalarda Düzeltme
    Yayınlanmış çalışmada önemli eksiklik veya yanlışlık tespit edilirse editöre haber vermesi yazarın sorumluluğundadır. Durumun düzeltilmesi kapsamında gerekli işlemleri yapmak için yazar dergimizin editoryal ekibi ile iş birliği yapması gerekir.
  • Makale Geri Çekme
    Yazar dergimizin yayım süreçlerinde değerlendirilen çalışmasını sadece ön-kontrol aşamasında geri çekebilir. Yayım süreçlerinin diğer aşamalarında çalışmalar geri çekilemez.
  • Orijinallik ve İntihal
    Yazarlar, özgün bir araştırma yapmayı ve raporlamayı hedeflemelidir. Yararlandığı çalışmalara uygun şekilde atıfta bulunmalıdır. Yazarın kendi çalışması da dahil olmak üzere diğer yayınlardan yaptığı usulsüz aktarımlar önemli bir ahlaki sorundur ve suçtur. Dergimize gönderilen çalışmalarda intihal tespit edildiğinde derhal yayım süreçlerinden çıkarılır. Dergimizde yayınlandıktan sonra tespit edilirse yazar ve çalışması hakkında gerekli yerlere bilgi verilir.
  • Çift Taraflı Kör Hakemlik
    Dergimizde çift taraflı kör hakemlik uygulandığından makale dosyasında yazar bilgileri kesinlikle yazılmamalıdır. Ayrıca Word Programında dosya bilgileri silinmelidir. (Dosya/Bilgi- Sorunları Denetle- Belgeyi İncele/ Belge Denetçisi / Denetle. Tümünü Kaldır)
  • Etik Beyan
    İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymalıdır.
    Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekir.
    Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf vb. kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi gerekir.
    Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış Onam Formu”nun alındığının belirtilmesi gerekmektedir.
    Araştırma aşağıda listelenen alanlarda yapılmışsa çalışmanın ekinde “Etik Kurul İzni” yüklenmesi zorunludur.
  • Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
    • Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
    • İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
    • İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
    • Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
    • Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.

    Etik Kurul İzni gerektiren çalışmalarda izin belgesinin makale başvuru sırasında yüklenmesi zorunludur. Etik Kurul İznine dair belgeyi yüklemeyen yazarların araştırmaları değerlendirilmeye alınmaz.

Makale Değerlendirme Süreci

Ön İnceleme
Daha önce yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir dergide halen değerlendirmede olmayan ve her bir yazar tarafından onaylanan makaleler değerlendirilmek üzere kabul edilir. Baş Editör, makaleyi derginin amaç ve kapsamına uygunluk ile araştırma ve yazımda etik standartlara bağlılık açısından kontrol eder. Dergi kapsamına uygun olmayan makaleler bu aşamada ret edilir. Baş editör makaleyi dergi yazım kurallarına uygunluk açısından inceler ve makaleyi intihal tespiti için Turnitin/Ithenticate taramasına tabi tutar. Benzerlik oranının % 20’den az olması gerekmektedir.

Makalenin konu, yöntem ve sonuçları açısından incelemek ve ayrıntılı değerlendirme sürecine alınıp alınmamasına karar vermek üzere Yayın Kurulu üyelerine gönderir. Yayın Kurulu makalenin değerlendirmeye alınmasına karar verirse makale alan editörüne yönlendirilir. Derginin kapsamına uygun olan makaleler eğer önemli bir eksikliği varsa düzeltilmek üzere yazara gönderilir. Eksiği olmayan makaleler ise alan editörü tarafından makalenin konusuna dair araştırması bulunan uzman iki hakeme yönlendirilir. Makale konusunda çalışması bulunan uzman bulunamazsa, hakemler o bilim dalında doktora derecesine sahip araştırmacılar arasından belirlenir. Ön inceleme 10 günde tamamlanır.

Hakem Değerlendirmesi
Hakem süreci, çift taraflı kör hakemlik uygulaması çerçevesinde gizlilik içinde yürütülür. Hakemler konusu, yöntemi ve sonuçları açısından makaleyi ayrıntılı bir şekilde değerlendirerek yayımlanıp yayınlanmamasına dair görüş belirtirler. Hakemlik davet süresi 5 hafta ve hakem değerlendirme süresi 15 gündür. Gerekli görüldüğü taktirde hakemlere incelemelerini tamamlamaları için ek süre verilebilir. Dergiye gönderilen her makale iki hakem tarafından incelenir. Her iki hakem olumlu görüşü bildirirse makale kabul edilir. Her iki hakem olumsuz görüş bildirirse makale reddedilir. Eğer hakemlerden birisi olumlu diğeri olumsuz görüş bildirirse üçüncü bir hakemin görüşüne başvurulur. Hakemin incelediği çalışma hakkındaki görüş ve kanaatini ya metin üzerinde belirtmesi ya da online hakem formu üzerinde en az 150 kelimelik bir açıklama ile gerekçelendirmesi talep edilir. Hakemler revizyon önerdi ise makale yazara gönderilir.


Kitap ve sempozyum değerlendirmeleri ile doktora tez özetlerinin yayımına da iki hakem değerlendirmesi sonucunda karar verilir.
Çeviri makaleler; orijinaline uygunluk, alan kavramlarının yerinde kullanımı ve dil açısından değerlendirilmek üzere dil ve ilgili alan uzmanlarına gönderilir. Uzmanların olumsuz kanaat belirttikleri çeviriler, yayımlanmaz.


Tashih Aşaması: Hakemlerin inceledikleri metinde tashih yapılmasını istemeleri halinde, ilgili raporlar yazara gönderilir ve çalışmasını tashih etmesi istenir. Hakem görüşleri doğrultusunda, makale üzerine gerekli düzeltmeleri yapmaları için yazarlara en az 1 hafta ve en fazla 4 hafta süre verilir. Yazar, yaptığı tashihleri kırmızı renk ile belirterek alan editörüne sunar. Yazara, hakem görüşlerine katılmaması halinde itiraz ve görüşlerini savunma hakkı verilir. Alan editörü, yazar ve hakem arasında, gizliliği koruyarak karşılıklı iletişimi sağlar.

Hakem Kontrolü
Tashih isteyen hakem, yazarın metinde kendisinden talep edilmiş düzeltmeleri yapıp yapmadığını 7 gün içinde kontrol eder.

Alan Editörü Kontrolü
Alan editörü, yazarın metinde kendisinden talep edilen düzeltmelerin yapılıp yapmadığını kontrol eder. Kontrol işlemi, en fazla 7 gün içinde tamamlanır.

İngilizce Dil Kontrolü
Alan editörünün incelemesinden geçen makaleler İngilizce Dil Editörü tarafından incelenir ve gerekli ise yazardan tashih istenir. Kontrol işlemi, en fazla 7 gün içinde tamamlanır.

Yayın Kurulu İncelemesi ve Yayın Kararı
 Teknik, akademik ve dilsel incelemelerden geçen makaleler, Yayın Kurulu’nda incelenerek nihai yayın durumunu 7 gün içinde karara bağlanır.

Dizgi ve Mizanpaj Aşaması
Yayın Kurulu tarafından yayımlanması kararlaştırılan çalışmaların dizgi ve mizanpajı yapılarak yayına hazır hale getirilir.

Ulusal ve Uluslararası İndekslere Veri Gönderimi
 Makale üst verisi ise ilgili indekslere 15 gün içinde iletilir.

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen bir çalışmanın değerlendirme süresi maksimum 12 haftadır.